Les "Verzet en verraad"

Roosje kan uitstekend dansen. Ze begint met Leo Crielaars een dansschool, en trouwt met hem in 1937. Ze bezoekt internationale dansconferenties in Brussel, Parijs, Londen en Berlijn, maakt naam en wordt een zeer bekende danseres. Het huwelijk houdt echter geen stand (scheiding in 1939). Een belangrijke reden daarvoor is dat Leo steeds meer onder invloed van zijn broer en diens racistische opvattingen raakt. Als ze een keer ruzie hebben, zegt Leo: ‘Heb je Mein Kampf niet gelezen? De Joden zullen uitgemoord worden. Misschien heb jij geluk omdat je met mij getrouwd bent’.

Kort na de scheiding valt het Duitse leger in 1940 Nederland binnen. Voor Joden wordt het leven steeds moeilijker. Ze worden verplicht om een gele Jodenster op hun kleding te dragen. Roosje vindt deze maatregelen een inperking van haar vrijheid. Zij trekt zich er niets van aan. Op een gegeven moment  mag Roosje niet meer op de dansschool van Leo lesgeven en opent zij zelf een dansschool, hoewel dat voor Joden is verboden. Ze wordt gearresteerd door de Nederlandse politie, omdat ze nooit de verplichte Jodenster draagt. Haar ex-man Leo heeft haar verraden.

Basisonderwijs Leerjaar: 7, 8

Bestanden

Onderstaande bestanden bevatten aanvullende informatie over de les.

Leerdoelen

De volgende leerdoelen zijn van toepassing:

  • Leerlingen kunnen uitleggen waarom de danscarrière van Roosje zo succesvol was
  • Leerlingen kunnen voorbeelden geven van wat er (voor de Joodse bevolking) voor Roosje tussen mei 1940 en mei 1942 door de bezetting veranderde.
  • Leerlingen kunnen vertellen op welke manier Roosje zich heeft verzet.
  • Leerlingen kunnen uitleggen waarom Roosje is verraden
  • Leerlingen begrijpen de volgende begrippen en termen: NSB, anti-Joodse maatregelen, Jodenster, uitsluiting, verzet, verraad

Voorkennis

De volgende voorkennis of voorbereidingen zijn wenselijk:

  • Inleestekst goed doorlezen. Het filmpje bekijken en afhankelijk van de beschikbare tijd een keuze maken uit de drie opdrachten.

Toetsing/afsluiting

De leerlingen werken enkele opdrachten, gegeven door de docent, uit.

Dit materaal gebruiken? Meld je aan!

Meld je aan en plaats deze les in het digitaal klaslokaal. Nodig leerlingen uit om bezig te gaan met het online materiaal.

Aanmelden

Gerelateerde lessen

Onderstaande lessen behoren tot dezelfde lessenreeks als deze les.